Veelgestelde vragen

Hier vindt u veelgestelde vragen. Als uw vraag er niet tussen staat, neem dan contact met ons op. 

Het Ultrasonic Anti-Fouling System van Sonihull is een preventief systeem dat bestaat uit een controle box en één of meerdere transducers. De transducers worden aan de binnenkant van het schip (romp) verlijmd middels een 2-componenten industriële epoxylijm. Zij geven een Ultrasoon signaal af en gebruiken de romp als klankkast. Dit hoogfrequente signaal zal de eencellige bacteriën (algen) doden en voorkomt op deze manier verdere aangroei aan het schip. Deze eencellige bacteriën zijn namelijk de voedingsbodem voor andere organismen.

Ja het systeem kan eenvoudig zelf geïnstalleerd worden. Het is een set waarbij alle benodigde onderdelen geleverd worden. Ook zit er een handleiding bij voor de installatie.

Het systeem verbruikt 3,6 Watt per transducer. Het kan op zowel 110-240 VAC als op 12-24 VDC. Indien beiden worden aangesloten, dan kiest het systeem zelf automatisch voor de VAC (walspanning) en wanneer deze wegvalt gaat het systeem automatisch naar de VDC. Mocht de accuspanning te laag worden, dan schakelt het systeem automatisch uit om de accu te sparen.

Het systeem kun je niet voelen wanneer het aanstaat. Ultrasoon is niet waarneembaar voor het menselijk gehoor. Wat je wel kunt horen is het zachtjes ‘klikken’ van de Ultrasoon transducer, dit is echter verwaarloosbaar. Ook (huis)dieren zijn compleet ongevoelig voor dit systeem. Dit systeem  gebruikt de buitenkant van de romp als klankkast om alleen zeer lokaal direct tegen de romp een ultrasoon signaal te genereren. 3.6 Watt per transducer is geschikt om eencellige bacteriën te doden, maar is te laag om invloed te hebben op andere organismen. 

Het systeem heeft totaal geen effect op het onderwaterleven. Dit systeem  gebruikt de buitenkant van de romp als klankkast om alleen zeer lokaal direct tegen de romp een ultrasoon signaal te genereren. Het systeem heeft te weinig vermogen om de ultrasoon golven door het water verder te leiden. 3,6 Watt per transducer is geschikt om eencellige bacteriën te doden, maar te laag om invloed te hebben op andere organismen.

Het systeem is toepasbaar op staal, aluminium en kunststof (polyester), zolang het maar een stijf materiaal is dat geluid kan transporteren en het geluid niet absorbeert.

Nee, de boot hoeft niet droog te liggen. We kunnen gewoon installeren terwijl de boot in het water ligt.

Het Ultrasoon systeem is een preventief systeem, wat bij een schone boot aangroei voorkomt. Voor de installatie op zich hoeft de boot niet schoon te zijn. Echter, voor een goede werking van het systeem moet je wel met een schone boot beginnen voor het beste resultaat. Het Ultrasoon systeem kan bestaande aangroei niet verwijderen, het kan enkel het proces vertragen.

Nee, traditionele antifouling is niet meer noodzakelijk. Echter in verband met corrosie of osmose is het raadzaam om toch een goede coating aan te brengen. Wij adviseren hierin een harde fouling release coating. Deze coating is veel minder belastend voor het milieu dan een traditionele antifouling. Voor het voorkomen van aangroei is het perfect te gebruiken in combinatie met het Ultrasoon systeem.

Het Ultrasoon Anti-Fouling systeem is een eenmalige investering ten opzichte van traditionele anti-fouling waarbij u bijna jaarlijks een nieuwe laag moet aanbrengen. Daarnaast belandt al die verf in onze mooie oceanen. Met een eenmalige goede harde coating erbij is uw boot 10 tot 15 jaar onderhoudsvrij. Het Ultrasoon Anti-Fouling systeem is milieuvriendelijk én duurzaam. 

Het Ultrasoon Anti-Fouling systeem is beschikbaar in 3 verschillende varianten. Het Mono systeem met één transducer, het Duo systeem met twee transducers en het Sonihull8 systeem met 8 transducers. Welk systeem je nodig hebt, ligt aan de lengte van uw boot.

  • ≤ 21 ft. / 6,5 meter: MONO
  • 21 ft. – 50 ft. / 6,5 -15 m: DUO
  • 50 ft. – 70 ft. / 15 m – 21 m: DUO + DUO

Twijfelt u welke combinatie geschikt is voor u of is uw boot langer dan 70 ft (21 m)? Neem dan contact met ons op via info@LSCare.nl voor het juiste advies.

SonihullMONO: 1 controlbox, 1 transducer, 1 tube 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline en compensatieplaatjes (indien de constructie niet helemaal vlak is)

SonihullDUO: 1 controlbox, 2 transducers, 1 tube 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline en compensatieplaatjes (indien de constructie niet helemaal vlak is)

Sonihull8: 1 controlbox, 8 transducers, 3 tubes 2-componenten epoxy lijm, handleiding, vaseline, steker voor aansluiten van alarm, sleutel voor controlbox en compensatieplaatjes (indien de constructie niet helemaal vlak is)

Scroll naar boven